שיא ישראלי חדש: שוגר לחלל להק של 9 לווייני מחקר
הישג חסר תקדים לפקולטה להנדסה ומשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה
מדינת ישראל שיגרה לחלל בסוף השבוע להק של 9 לוויינים זעירים מבסיס חיל החלל ונדנברג בקליפורניה - זהו להק הלוויינים הישראלי הגדול ביותר ששוגר אי פעם לחלל. תשעת לווייני המחקר הזעירים שגודלם 10x10x11.3 ס"מ תוכננו ונבנו על ידי תלמידי תיכון מרחבי הארץ, והם שוגרו לחלל למסלול נמוך לגובה 500 קילומטרים על גבי משגר פאלקון 9 של חברת SpaceX. תבל 2 הינו מיזם משותף של משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה, אוניברסיטת תל אביב ותשע רשויות מקומיות ברחבי הארץ.
פרופ' מאיר אריאל, ראש המרכז להנדסת חלל בפקולטה להנדסה באוניברסיטת תל אביב: "להק הלוויינים נועד למדוד את הקרינה הקוסמית במסלול. קרינה קוסמית מורכבת מחלקיקים אנרגטיים מאוד (בעיקר פרוטונים) המגיעים מהשמש שלנו אך גם כתוצאה מאירועים המתרחשים במעמקי היקום כמו פיצוצי סופרנובות. החי והצומח על פני כדור הארץ מוגנים יחסית מן הקרינה הודות לשדה המגנטי של כדור הארץ ולאטמוספירה, אולם בחלל יש לקרינה זו השפעה מסוכנת על בריאותם של אסטרונאוטים בחלליות וגם על תפקודן של מערכות אלקטרוניות בלוויינים".
פרופ' נעם אליעז, דקאן הפקולטה להנדסה באוניברסיטת תל אביב הוסיף: "השיגור המוצלח מצטרף לרקורד המוכח של הפקולטה להנדסה במחקר ופיתוח פורץ דרך, ומציב את אוניברסיטת תל אביב בחזית הטכנולוגית והמדעית בתחום החלל בעולם, וכמובילה בישראל".
הפרויקט המהפכני "תבל 2", משלב חדשנות מדעית עם חזון חינוכי-חברתי פורץ דרך. הפרויקט בעלות של 10.5 מלש"ח ביוזמת, הובלת ומימון סוכנות החלל הישראלית במשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה מחבר בין קהילות שונות בחברה הישראלית ומקדם שוויון הזדמנויות בחינוך המדעי-טכנולוגי תוך שילוב חדשנות מדעית עם מטרות חינוכיות וחברתיות.
הלוויינים נבנו בניהול והדרכת הפקולטה להנדסה באוניברסיטת תל אביב, במרכזי מחקר ופיתוח בתשע רשויות ברחבי הארץ, תוך שילוב ייחודי של אוכלוסיות: חמש רשויות מהמגזר היהודי (ירוחם, שער הנגב, מעלה אדומים, גבעת שמואל והרצליה), שלוש מהמגזר הערבי (עין מאהל, טייבה וכפר קרע) ואחת מהמגזר הדרוזי (ירכא).
הלוויינים שוגרו כנחיל מקובץ מבסיס חיל החלל בקליפורניה, אולם במשך הזמן הם צפויים להתפזר באופן אקראי במסלולם, ובכך למפות באופן מדוייק, וברזולוציה גבוהה את מפת הקרינה הקוסמית בכל נקודה מעל פני כדור הארץ. ניסוי נוסף יבחן את השפעת הקרינה על הרכיבים האלקטרוניים של הלוויין. הנתונים יפוענחו על ידי התלמידים בהנחיית חוקרים מאוניברסיטת תל אביב ומן המכון למחקר גרעיני שורק שפיתח את חיישני הקרינה החלליים.
יצוין כי חלק עיקרי במחקר מוקדש להפעלת תוכנית מיוחדת לקידום החינוך המדעי ולחיזוק הפריפריה החברתית. הלוויינים נבנו על ידי תלמידי תיכון מצטיינים, שהצטרפו לתוכנית בכיתה יו"ד והשנה מסיימים כיתה י"ב ופעלו במרכזי מחקר ופיתוח שהוקמו על ידי אוניברסיטת תל אביב בתשע רשויות ברחבי הארץ: ירוחם, שער הנגב, מעלה אדומים, גבעת שמואל והרצליה במגזר היהודי, עין מאהל, טייבה וכפר קרע במגזר הערבי וירכא במגזר הדרוזי.
בכל אחת מהרשויות בנתה האוניברסיטה חדר נקי, ואילו תחנות תקשורת לוויינים המחוברות לתחנה באוניברסיטת תל אביב הוקמו בהרצליה ,בירוחם, בגבעת שמואל ובשער הנגב – והן יאפשרו לתלמידים לקבל נתונים מהלוויינים ולפקד עליהם.
קישור לסרטון השיגור: